ХОТЕЛИ НА СУША
 Благовград
 Бургас
 Варна
 Велико Търново
 Видин
 Враца
 Габрово
 Добрич
 Кърджали
 Кюстендил
 Ловеч
 Монтана
 Пазарджик
 Перник
 Плевен
 Пловдив
 Разград
 Русе
 Силистра
 Сливен
 Смолян
 София
 София област
 Стара Загора
 Търговище
 Хасково
 Шумен
 Ямбол
 ТОП дестинации:
 Априлци
 Арбанаси
 Банско
 Добринище
 Добърско
 Елена
 Златоград
 Копривщица
 Мелник
 Пампорово
 Рибарица
 Троян
 Трявна
 Чифлик
 ОЩЕ дестинации
 ХОТЕЛИ НА СКИ
 УЕБ КАМЕРИ
 НА СЕМИНАР
 ЗАВЕДЕНИЯ
 ХОТЕЛИ НА МОРЕ
 Вама Веке
 Дуранкулак
 Крапец
 Шабла
 Тюленово
 Камен бряг
 Свети Никола
 Русалка
 Българево
 Каварна
 Балчик
 Албена
 Кранево
 Златни пясъци
 Св. Конст. и Елена
 Чайка-Журналист
 Почивка
 Траката
 ВАРНА
 Аспарухово
 Равна гора
 Камчия
 Шкорпиловци
 Бяла
 Обзор
 Елените
 Свети Влас
 Слънчев бряг
 Несебър
 Ахелой
 Поморие
 Сарафово
 БУРГАС
 Крайморие
 Черноморец
 Созопол
 Дюни
 Приморско
 Китен
 Лозенец
 Велека
 Царево
 Варвара
 Ахтопол
 Синеморец
 Резово
 Инеада
                                       Хотели,  вили и къщи за гости в Кърджали , резервация на почивка в област Кърджали         ENGLISH             
0897976248
 
 
Последни оферти :
boss@veliko.info


 

За Кърджали »  
 

Перперикон

Добре дошли в уеб страницата ни за невероятния Перперикон!
Перперикон /Хиперперакион, Перперакион/ се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали. От София до обекта може да се стигне по добре поддържаните пътища София-Асеновград-Кърджали и София-Хасково-Кърджали. Самият Перперикон се извисява на скален връх с кота 470 м. В подножието му се намира с. Горна крепост. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина с дължина около 10 км и широчина 3-4 км.
  Препоръчваме:
Хилядолетия назад Перперикон е представлявал огромен скален масив без растителност по него.Това привлякло там хората, обожествили грандиозните канари. Не случайно точно Източните Родопи са люлка на мегалитната култура, която в никакъв случай не трябва да се свързва единствено с живелите много по-късно траки. В началото хората не са имали възможност да обработват скалите и са залагали на природната им величественост. По-късно те започнали да дялат и оформят цели помещения.
Усъвършенстваните сечива са позволили да се отнемат все по-големи повърхности от каменните масиви. Но това означава и унищожение на следите от по-древните култури. Точно такъв проблем е възникнал на Перперикон. Късните изсичания в значителна степен са изличили останките от ранните цивилизации. Трябваше да се попадне на незасегнати зони от скалния масив.
Според данните от последните археологически проучвания най-ранните следи от живот са от късната новокаменна епоха, края на 6 - началото на 5 хил.пр.Хр. Тогава хората не са могли да обработват скалите с примитивните си оръдия на труда. По тази причина фрагментите от неолитна керамика се откриват върху повърхността на канарите, отложени в естествени пукнатини. Знае се, че хората от новокаменната епоха са били предимно земеделци. В случая с Перперикон не става дума за селище, а за обожествена скала.
Следващият установен исторически период е каменно-медната епоха, енеолита, и по-точно нейния финал в края на 5 - началото на 4 хил.пр.Хр. От това време вече със сигурност може да се определят грубо изсечени в скалите ями с натрошена култова керамика. Тя е сходна с откриваната в други енеолитни селища, например, с прочутата Карановска могила.
Развитието на скалния комплекс продължава и през бронзовата епоха. Вече определено може да се твърди, че в нейната късна фаза, 18-12 в.пр.Хр., Перперикон преживява първия си голям разцвет. А това не е какво да е време, а епохата на крито-микенската цивилизация, на Троя и Микена.
Особено важно е, че обилната керамика от този период се откри в културни пластове, разположени върху обширни обработени повърхности от скалата. По-късните изсичания определено са унищожили значителна част от тях, но археолозите са уверени, че в края на бронзовата епоха Перперикон вече е представлявал голям скален култов комплекс.
Изключително интересна е откритата през 2002 г. къснобронзова керамика, представена с многобройни фрагменти и няколко цели съда. Някои от тях са малки чаши, а други са с високи и извити дръжки, присъщи на времето си. Има разлика и в качеството на глината. Заедно с грубовата и пълна с примеси от дребен чакъл керамика се намират луксозни съдове с излъскана до блясък черна повърхност. Уникална е импортната керамика от крайбрежието на Мраморно море от 18 в.пр.Хр., свидетелстваща за първи търговски взаимоотношения.
Върху външната повърхност на почти напълно запазен съд с врязване и запълване с бяла боя е изпълнена цяла композиция. В нея участват шест човешки фигури, разположени около централното изображение на слънцето. Те са оформени като цветя, крайниците им са показани като листа, а главите представляват слънца. Вероятно са загатнати и полови белези на мъже и жени.
Това са древни божества, чиито имена никога няма да научим.Оформянето на религията става особено интензивно в ранножелязната епоха, 11-6 в.пр.Хр., който също е добре засвидетелстван с керамика на Перперикон. За разлика от синхронната гръцка митология, ние не знаем почти нищо за тракийската религиозно-философска система, орфизма. А създаването на персонажи като Дионис и Орфей датира именно в тези далечни времена.
 
На живо от Кърджали »
  
 
Кърджали ХОТЕЛ "КЪРДЖАЛИ" »
Хотелски комплекс "Кърджали" с централно отопление и климатизация разполага с: 28 хотелски стаи,от които: 9 апартамента, 2 студиа с джакузи, 12 двойни стаи, 5 единични; Уютен ресторант с богато меню, капацитет 50-60 места, удобен за колективни посещения; Конферентна зала - модерна и технически оборудвана; Лоби бар ...
28÷64 лв./гост Запитване за цени и възможност за резервация в хотела »
 
 
  
 
Кърджали ХОТЕЛ "ГЛАВАТАРСКИ ХАН" »
Само на 7 км от Кърджали, в едно прекрасно място до водите на язовир “Кърджали” се намира хотелският комплекс “Главатарски хан”. Разполага с 20 стаи и 5 апартамента, ресторант, конферентна зала, сауна, стая за масаж, централно отопление, климатици, интернет, телевизор, вход за хора в неравностойно положение.
30÷50 лв./гост Запитване за цени и възможност за резервация в хотела »
 
 
Направете on-line резервация с помощта на Велико.Инфо
 
                        /Всички полета са задължителни/
На името на*:
GSM номер*:
Имейл*:
Хотел, вид стая, цена:
Алтернативен хотел 1:
Алтернативен хотел 2:
Пристигане*:      
Брой нощувки и гости*:    
Брой и вид стаи:  
Други изисквания:  
Опишете възрастта  
Предпочитанията Ви:
Дължима резервационна такса - 00.00 лв.     
     
 
 
  Град Кърджали горе^ 
 
Къ̀рджали (на турски: Kırcaali, на гръцки: Κάρντζαλι) е град в Южна България. Той е център на Област Кърджали и на Община Кърджали.
Кърджали е разположен в сърцето на Източно-родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. Градът се намира на 259 км. от София и на 100 км от Пловдив. Кърджали е на 50 километра разстояние от град Хасково и на около 15 километра от древния град Перперикон. През Кърджали минава Паневропейския транспортен коридор №9 през прохода „Маказа“. Разстоянието от областния център до Република Гърция ще стане само 57 км.
Вътрешните и международни връзки на региона се осъществяват по автомобилни магистрали и пътища, по ж.п. линии. Съществува и оборудвана летищна площадка.
Природата е дарила Източните Родопи с необикновена красота. Земята тук крие огромни залежи от оловно-цинкови руди, бентонит, перлит, зеолит, азбест, скъпоценни и полускъпоценни минерали, злато. В това китно кътче на страната са запазени ценни естествени находища на вечнозеления тракийски дъб, на вековен бял бор, синя хвойна, пърнар. В ландшафта на областта могат да се срещнат някой от най-ценните дървесни и растителни видове, вписани в Червената книга на България.
Кърджали е икономически най-развития град в Източните Родопи. Благодарение на икономиката, в града годишно се вливат над 30 млн.лв.[източник?] През 2007 г. в града са открити хипермаркети от веригите на Техномаркет Европа, Билла и Технополис.
Регионалният исторически музей в Кърджали е един от най-големите музеи в Южна България. В него се съхраняват находките от Перперикон и Татул. Основният фонд съдържа около 40 000 експоната. Към музея са регистрирани 179 археологически обекта, като от тях 19 са праисторически, 122 — антични и 37 — средновековни. Тридесет са регистрираните паметници на културата от национално значение.
 
 
   
  Карта на сайта  travelbg.info veliko.info bghoteli.info seo.veliko.info s&l.veliko.info ski.veliko.info sea.veliko.info  allnews.veliko.info
 Web Design FurorDesign
boss@veliko.info