ХОТЕЛИ НА СУШАТА
 Благовград
 Бургас
 Варна
 Велико Търново
 Видин
 Враца
 Габрово
 Добрич
 Кърджали
 Кюстендил
 Ловеч
 Монтана
 Пазарджик
 Перник
 Плевен
 Пловдив
 Разград
 Русе
 Силистра
 Сливен
 Смолян
 София
 София област
 Стара Загора
 Търговище
 Хасково
 Шумен
 Ямбол
 ТОП дестинации:
 Априлци
 Арбанаси
 Банско
 Добринище
 Добърско
 Елена
 Златоград
 Копривщица
 Мелник
 Пампорово
 Рибарица
 Троян
 Трявна
 Чифлик
 ОЩЕ дестинации
 ХОТЕЛИ НА СКИ
 УЕБ КАМЕРИ
 НА СЕМИНАР
 ЗАВЕДЕНИЯ
 ХОТЕЛИ НА МОРЕТО
 Вама Веке
 Дуранкулак
 Крапец
 Шабла
 Тюленово
 Камен бряг
 Свети Никола
 Русалка
 Българево
 Камен бряг
 Балчик
 Албена
 Кранево
 Златни пясъци
 Св. Конст. и Елена
 Чайка-Журналист
 Почивка
 Траката
 ВАРНА
 Аспарухово
 Равна гора
 Камчия
 Шкорпиловци
 Бяла
 Обзор
 Елените
 Свети Влас
 Слънчев бряг
 Несебър
 Ахелой
 Поморие
 Сарафово
 БУРГАС
 Крайморие
 Черноморец
 Созопол
 Дюни
 Приморско
 Китен
 Лозенец
 Велека
 Царево
 Варвара
 Ахтопол
 Синеморец
 Резово
 Инеада
  Велико Търново :: Снимки и информация как за видите аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина" :: Царевец
0897976248
 
 
Всичко, което трябва да посетите и разгледате във Велико Търново

 Непременно вижте аудио–визуалния спектакъл:  
 

 "Звук и Светлина"

Спектакълът е реализиран от българо-чехословашки екип, ръководен от Въло Радев и Яромир Хник. Първото излъчване е през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър.  Целият текст »
Целта на спектакъла е със средствата на музиката и ефектното осветление да се изгради един запомнящ се емоционален образ на хълма крепост Царевец, събрал в себе си цялата историческа същност, величие и слава на древната престолнина Търновград – станал синоним на българския дух и национална гордост. Водещ елемент е специално написаната музика, с помощта на която се проследяват историческите събития и се характеризират техните невидими образи.
Още първите звуци ни потапят в един нереален свят, далече назад във вековете, когато по тези земи са живеели траки, славяни и дошлите по-късно прабългари. Музикалната тема наслагва последователно мисли за създаването на Българската държава в 681 г., борбите за нейното укрепване, както и мирния градивен труд на свободолюбивия български народ.
Постепенно ритъмът се усилва, навлизат нови теми, символизиращи набезите на един или друг неприятел, като най-тежкото е византийското нашествие през 1018 г. Тежката мантия на робството ляга над земята българска и сякаш от воплите на изстрадалия народ се надига мелодията на бунта. Въстанието през 1185 г.Донася свободата и славата на Търновград, станал столица на възстановената държава. Мирният и съзидателен труд създават великолепието и блясъка на Царевград, но в 1393 г. Черен облак забулва Балканите, а около стените на Царевец беснеят османските орди.
Музиката трудно може да изрази отчаяният отпор на българите, но тяхното мъжество и решителност струят от родилата се спонтанно мелодия на Шишмановата песен. “Кон до коня, юнак до юнака” застават в строй около българския владетел Иван Шишман за последната битка. Тя е загубена, но вярата остава. Тежко петвековно робство ляга над родината, но националният дух и самосъзнание са съхранени. И сред хаотичните звуци на робството и воплите на народната мъка бликва чистият меден глас на кавала, най-българския от народните инструменти, понесъл в нежната си мелодичност най-съкровените мечти за свобода. Заражда се зов за борба. Народът въстава, но свободата не идва лесно. Донасят я на щиковете си руските войски и българските опълченци. Търновград, окъпан в слънце и възторг, посреща освободителите. Бият празнични камбани и като че ли от тях се ражда благословът във възхвала на освободения град.
От този ден той ще измине нови пътища, ще бъде свидетел на нови битки и победи, но уверено ще върви към възход. И сякяш от пламналия в червени огньове хълм звучи “Многая лета” – възхвала на героичното минало и благослов за бъдещето.
За заявка на аудио–визуалния спектакъл „Звук и Светлина”
Тел.: 062/63 69 52, 0885/08 08 65
 
  На картата    
 Още интересни факти и снимки за "Звук и светлина":
 
 • "Звук и светлина" - официална страница на светлинното шоу
 • Зала за наблюдение на "Звук и светлина" Велико Търново
 
 
 Web Design FurorDesign
boss@veliko.info