ENGLISH
TRAVELbg 
НА СКИ.info 

      

 
0897976248
 
 Ски оферти и пакети Банско :: Беклемето :: Узана :: Витоша :: Пампорово :: Чепеларе :: Девин
boss@travelbg.info    
   България :. Рила :. с. Баня
 
с. Баня
Баня е село в Разложка община, Благоевградска област, на 5 км. източно от гр. Разлог и 5 км. североизточно от световно известният ски курорт Банско. Разпложено е в ценрталната част на Разложката котловина между планините Рила, Пирин и Родопите, на 800м надморска височина.
На 156 км. е от столицата София и е населено почти от 3000 жители, като около 25% от тях са под 18 години. Селото е осеяно с археoлогически останки от времето на траките. Запазени са и стари възрожденски жилища от типа разложко-чепинска къща и разновидност на родопската къща, паметници на културата са 11 къщи както и старата римска баня. В района на село Баня има 70 минерални извори с температура на водата около 55°С които се използват в откритите плувни басейни и минерална баня. Това в комбинация с природните богатства, красивите изгледи към планините Пирин и Рила, близоста до ски центъра Банско оправдава целогодишният туристически интерес към селото.
Изобилието на топлите минерални извори е станало причина с.Баня да бъде заселено още от дълбока древност. Наличието на бани са дали сегашното име на селището - Баня. Освен двете стари бани - Римската и Турската, калните гьолове и няколко тепавици, топлите чешми по улиците, топлата вода тече на вади по селото и се влива в реките.
Къщите са били малки, кирпичени с тесни улици между тях, с дюкянчета и няколко чешми. Една стара черква и едно по-прилично училище. Главен поминък на населението е било земеделието. Трудолюбиво, но бедно население. Това е било село Баня в миналото.
Днес село Баня коренно се различава от преди. Селото е благоустроено, красиво, чисто.
 
 
    Погледнете
 
     
 
 
   Писти и съоръжения
 


 
 
 
   Карта
  
 
 
    Цени  
 
 
       
 
 
 Уеб дизайн FurorDesign
office@veliko.info  

For information on menu properties, please see http://www.milonic.com/menuproperties.php