Летният оперен фестивал "Сцена на вековете" се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".

ПРОГРАМА 2017:

8 юли 2017 г. (събота) от 21:00 ч.
Две от най-известните класически произведения ще завладеят откритата сцена на хълма Царевецна 8 юли 2017 г Кантатата „Кармина Бурана” и балетът „Болеро”, които ще се играят последователно, обещават да поднесат двоен спектакъл за сетивата, при това с един билет.
Безсмъртното произведение на Карл Орф ще изведе на сцената на Царевец над 100 изпълнители. Сред тях са целият хор, балет и оркестър на Държавна опера-Бургас. А стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от трима солисти – сопраното Мария Цветкова, тенора Георги Султанов и баритона Валери Турманов. Партиите им приближават нормалните граници на човешкия глас и да бъдат чути на живо е неповторимо преживяване.
В ролята на самата съдба ще епримабалерината на Бургаската опера Галина Калчева.
Диригент - Иван Кожухаров
Режисьор - Дарина Главанакова – Бакърджиева Хореография - Желка Табакова
Диригент на хора - Невена Михайлова
Концертмайстор - Ваня Златева

Понеже продължителността на кантата е около час, след нея публиката ще може да се наслади на друго добре познато произведение – балетът „Болеро" по музика на Морис Равел. В главните роли ще видим примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева, която си партнира с Милен Петров и балетната трупа на Операта. Хореографията на представлението е дело на проф. Хикмет Мехмедов.

14 юли 2017 г. (петък) от 21:00 ч.
Държавна опера - Стара Загора ще представи операта „Лучия ди Ламермур” на Гаетано Донцети.
Произведението се нарежда сред безспорните белкантови образци. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието и интереса на изпълнителите и публиката вече повече от 180 години /премиерата на операта се е състояла в Неапол през 1835 година/. Старозагорската опера посвещава представлението на 220 години от рождението на гения Гаетано Доницети. Търновци и гостите на града ще се насладят на блестящия солистичен състав, изпълняващ главните роли. Участват още оркестър и хор на Държавна опера - Стара Загора, както и прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.
Спектакълът на Царевец е с международен солистичен състав – съвместна продукция на Държавна опера - Стара Загора и Фондация „Дарина Такова”.
Режисьор - Огнян Драганов
Диригент - Ивайло Кринчев.
Сцeнография - Димо Костадинов
Художник на костюмите - Салваторе Русо /Италия/

21 юли 2017 г. (петък) от 21:00 ч.
Мюзикълът „Котките“ на Андрю Лойд Уебър в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна

28 юли 2017 г. (петък) от 21:00 ч.
Великотърновският МДТ "Константин Кисимов" за първи път ще се педстави на фестивала "Сцена на вековете". Красива приказка за любовта и за търсенето на едно изгубено съкровище ще разкаже трупата в оперетата „Цигански барон” на Йохан Щраус.
На откритата сцена на крепостта „Царевец” публиката ще види противопоставянето на два свята – на властта в лицето на граф Хомонай и на граф Карнеро и този на веселите цигани. На този фон се развива и вълнуващата любовна история на Сафи и Шандор Баринкай. Обичаното заглавие на великотърновския театър е дело на гост- режисьора Юлия Маринова. Диригентската палка е поверена на Игор Богданов. Хореографията е на Катя Богданова, а художник е Лидия Къркеланова. В спектакъла участват солистите, хорът, оркестърът и балетът на МДТ, както и танцьорите от ансамбъл „Искра” при читалище „Искра” във Велико Търново.
Оперетата „Цигански барон” е написана през 1885 г., а премиерата е във виенския „Театър ан дер Вин” (букв. „Театър на река Виен“) на 24 ноември 1885 г. Произведението бързо постига световен успех. Това е най- популярната оперета на Йохан Щраус след „Прилепът”. Първото изпълнение в България е в Свободния театър в София през 1921 г. Литературна основа на либретото е новелата „Сафи” на известния унгарски писател Мор Йокай (1825 - 1904).

4 август 2017 г. (петък) от 21:00 ч.
Русенската опера ще представи историческата опера „Мария-Десислава” от Парашкев Хаджиев.
Действието се развива през последните десетилетия на XIV век в Търновград, на границата на Търновското и Видинското царство и в двореца на Мурад I.
"Мария Десислава" е произведение, което носи много патриотизъм. Две са основни теми като идеи. Това е защитата на българската държава от турското нашествие и запазването на християнските ценности, което звучи много съвременно. Християнските ценности във война с фундаментализма. България първа пада под турско робство и последна се освобождава от него. Тя пада под робство, защото е била разединена на много княжества. Операта е пропита с много родолюбие и народностен дух.

11 август 2017 г. (петък) от 21:00 ч.
Театрално-музикален продуцентски център - Варна ще редстави "Манон Леско", опера в Опера в четири действия от Джакомо Пучини.
Либретото е създадено от Марко Прага, Доменико Олива, Руджиеро Леонкавало, Луиджи Илика, Джузепе Джакоза, от самият Пучини и Джулио Рикорди – 1893 г. по романа на Антоан-Франсоа Право „L’histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” („Историята на кавалера де Грийо и на Манон Леско”) познат повече като „Абат Прево”.
Манон е млада жена, чиято съдба е решена - трябва да отиде в манастир, но вместо това се оказва в обятията на истинската си любов де Грийо ... докато парите свършат. Безпаричието заличава роматиката от съзнанието й и тя избира заможния рентиер Жеронт дьо Равоа, за да разбере по- късно, че е направила грешка.
Диригент - Ян ван Маанен
Режисьор - Александър Текелиев
Сценография - Пиер Паоло Бислери
Костюми - Светла Калайджиева

19 август 2017 г. (събота) от 21:00 ч.
Бургаската опера ще представи на "Сцена на вековте" 2017 операта "Норма" от Винченцо Белини.
„Норма“ е най-ценното, най-завършеното и с най-висока художествена стойност оперно произведение на Винченцо Белини. Това е операта, в която най-ярко е изявен италианският стил, познат под името „белканто“ Тази опера се определя като апотеоз на красивото пеене и необикновено съчетание на лирика и трагика – от неземната молитва „Каста Дива” до финалния терцет на първо действие. „Всички страсти са моделирани чрез пеенето”, пише композиторът Рихард Вагнер, „без да бъдат ощетени от грандиозния характер на операта. Възхищава ме богатата мелодична инвенция около истинските страсти. Партитурата, съчинена от гений, говори със сърцето”.
Диригент - Иван Кожухаров
Режисьор - Дарина Главанакова-Бакърджиева
Диригент на хора - Невена Михайлова
Сценография - Иван Савов
Хореография - Галина Калчева
Концертмайстор - Йордан Ковачев

26 август 2017 г. (събота) от 21:00 ч.
Държавна опера - Стара Загора ще представи в една вечер две едноактни творби – операта „Селска чест“ и балета „Делвата“ на италианските съвременници Пиетро Маскани и Алфредо Казела.
Спектаклите са дело на изцяло италиански творчески екип. Великолепието на сценичната визия и на костюмите е заслуга на именития италиански художник Салваторе Русо. Драматичната история в операта „Селска чест“ ще бъде представена в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието - края на 19-ти век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът Игнацио Окипинти съзнателно търси една различна и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма. На 26 август операта „Селска чест“ ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Участват солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.
В балетната постановка на „Делвата“ сицилианската картина е коренно противоположна като цветове и настроение. Алфредо Казела създава тази едноактна танцова комедия през 1924 година. Композиторът сам не е предполагал, че балетът „Делвата“ ще му донесе толкова много успехи. В своята сюита, оп. 41 Казела използва много сицилиански фолклорни музикални елементи, дори включва тенорово соло на сицилиански диалект. Поучителната комична притча на Пирандело ще бъде разказана в танцова версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри – в декорите, в костюмите, в хореографията. Зрителите ще се срещнат за първи път с „Делвата“ на Алфредо Казела през погледа на големия италиански хореограф Флавио Бенати. Танцов театър, смесени танцови техники, пантомима в един наситен с комични ситуации спектакъл. Зад забавната и наивна наглед история прозира вечното мъдро послание на сицилианеца Луиджи Пирандело: Трябва да се мисли преди да се прави каквото и да е…. В балетния спектакъл „Делвата“ участват оркестър, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора. На диригентския пулт ще застане италианецът Мауро Фабри, който активно участва като диригент-корепетитор в подготовката на двете представления.

5 септември 2017 г. (вторник) от 21:00 ч.
Ппремиерното заглавие на Държавна опера-Пловдив „Коса“.

8 септември 2017 г. (събота) от 21:00 ч.
Летният сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2017 завършва с операта"Трубадур" от Джузепе Верди в изпълнение на държавна опера-Русе.
В творчеството на Джузепе Верди “Трубадур” стои най-близо до оперите, написани по сюжети на Юго. Същият мрачен колорит, резки контрасти и романтично бунтарство, както в ранната му опера “Ернани” (1843). Същите черти, съчетани с изостреното внимание към характерите на действащите лица сродяват “Трубадур” с “Риголето”. По музикално-драматичната си цялост, “Трубадур” отстъпва на своя близък предшественик, но го превъзхожда по неизчерпаемото мелодично богатство. Мелодиите на тази опера са пълни със страст, гняв, пареща мъка, а понякога – с нежна, възвишена лирика. Именно тези мелодии, пронизани от народопесенни интонации, са завоювали нейната огромна популярност.
Успехът съпътства “Трубадур” още от първата постановка (Рим, Театър “Аполо”, 19 януари 1853).

Вижте инфото за СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ 2015 Велико Търново

Вижте инфото за СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ 2016 Велико Търново

Купете билети за спектакъл от "Сцeнa нa вeкoвeтe" 2017 онлайн чрез ТИЦ В.Търново
За още инфо или за помощ при резервиране на хотел: 0878 676973 - Ганчо Петров
Можете да попълните и формуляра за запитване »
Хотели във Велико Търново:
Хотел "Търнава" Велико Търново на главната улица

"Търнава"

Хотел "Реал" Велико Търново среще ГУМ на главната улица

"Реал"

"Сити хотел" Велико Търново на една от главните улици - "Христо Ботев

"Сити"

Хотел "Премиер" Велико Търново точно в центъра

"Премиер"

Хотел "Рос" на Росен Велико Търново на улица "Гурко"

"Рос"

Хотел "Нептун" Велико Търново на бул. "България"29а

"Нептун"

Хотел "Света гора" на 1500 м от центъра на града

"Света гора"

Хотел "Киев" близо до СДамоводската чаршия и Цареавец

"Киев"

Хотел "Ханче боаза" на 35 км от центъра на В. Търново

"Ханче Боаза"

Апартаменти и хотели във Велико Търново

Още в Търново