Контрол на видеото:
Play | Pause | Volume Up | Volume Down | Mute

ИСТОРИЯ

Идеята за възпроизвеждане на българската история на хълма Царевец се ражда през 1978 г. По онова време кмет на В. Търново е бил Иван Генджов. Тогава на Антон Дончев и Серафим Северняк е предложено да напишат независимо един от друг на сценарии.

Шест месеца по-късно двамата ги предават, но не са одобрени, тъй като са имали много текст и са се приближавали до театрални постановки. През следващата година новия кмет Драгни Драгнев, възлага на режисьора Въло Радев да изготви идеен проект, който е представен, в окончателен вариант на 25 юни 1979 г. Когато за първи път дошъл да види мястото и да изслуша идеята на търновци, режисьорът Въло Радев бил категоричен, че мечтата им може да бъде сбъдната само в чужбина. С реализацията му се заема чешката фирма „Арт центрум".

Така във Велико Търново идва екип на чешката фирма, която се занимавала с автоматизация на атомни централи. Те направили макет на Царевец с миниизображение на „Звук и светлина” и го показали на търновски представители. Търновци останали възхитени и работата по реализацията започнала.

Спектакълът, дело на българо-чешки колектив, чиито ръководители тогава са били кинорежисьорът Въло Радев и неговият колега от Чехословакия Яромир Хник, окончателно е бил завършен през април 1988 г. Преди това обаче за първи път е показан „Звук и светлина” на 11 ноември 1985 г., когато се чества 800 г. от въстанието на Асен и Петър. Целта на спектакъла е със средствата на музиката и ефектното осветление да се разкаже частица от историята на Търновград. Водещ елемент е специално написаната музика, с помощта на която се проследяват историческите събития в България. Така зрителите сега научават за падането на страната ни под византийско робство, след това под турско и Освобождението.

При първото представление целият площад пред Царевец, пространствата около хълма чак до Света гора били пълни с хора. Възторгът, който шоуто предизвикал не можел да опише с думи. В продължение на шест месеца екипът всяка вечер добавял по някой нов детайл, докато спектакълът достигне днешния си вид.

Чрез Общонародния комитет за В. Търново са осигурени от държавния бюджет необходимите 3,5 милиона лева и старата столица се сдобива с уникалния спектакъл „Звук и светлина". Окончателната програма е завършена през април 1988 г.

Представлението се излъчва по поръчка на туристите и официалните гости на града, както и по време на различни празници. Напоследък все повече младоженци поръчват шоуто като подарък за техните гости. Бизнесмени и по-заможни персони пък често „черпят” свои партньори или приятели с чаша вино и… светлинно-шоу.