Вонеща вода

Филм на БНТ 2 за Вонеща вода ВОНЕЩА ВОДА №2 - Горяща вода 1  ВОНЕЩА ВОДА №3- Горяща вода 2

Село Вонеща вода носи наименованието си от миризливата минерална вода извираща там. Разположено е на около 28 км южно от Велико Търново на пътя за Нова и Стара загора и на 20 км източно от град Трявна по северните склонове на Средна Стара планина, непосредствено в началото на прохода Хаинбоаз.
Намира се на около 580 м над морското равнище. Селището е разположено в котловина образувана от реките Белица и Райковска, притоци на Янтра. Самата котловина е открита на юг към Предела, през който, особено през зимата , се чувства топлото южно влияние. Наоколо горите основно са дъбови, букови и габърови. Съществуват и млади иглолистни гори. Има много полянки, огрени от слънцето, покрити с горски цветя и обрасли с буйна трева.
Климатът на Вонеща Вода е характерен с топлото, но не горещо лято, сравнително мека зима и много слънчеви дни без мъгли. Въздухът е чист, свеж и сух. Ветровете са умерени, бури почти няма. През зимата и ранната пролет често духа южен вятър. Лятно време, особено вечер, по поречията на реките Белица и Райковска се появяват така наречените планински долинни ветрове, които са с малка скорост и подобно на морския бриз създават прохлада. Валежите през годината са умерени по количество и най-обилни са през месеците май, юни и септември. Слънчевите дни са средно 200-220 тодишно, а средната годишна температура е 9.5 градуса. Средната най-ниска температура през януари е около -1.5 градуса, а най-високата средна температура е около 20 градуса. Мъгли през годината почти не падат. Снежната покривка се задържа около 35-40 дни. Влажността на въздуха е умерена.
Красивата природа, бистрите планински реки, хубавият чист и свеж въздух създават подходящи условия за почивка, отмора и развлечение, поради което селото е обект на туристически посещения и излети. Планинските курорти до 800 м надморска височина, какъвто е Вонеща вода, се характеризират с умерено-континентален климат, с не много резки метеорологични промени, които оказват благоприятно въздействие върху организма. Под влияния на климатичните фактори се постига общо тонизиране и укрепване на организма, подобряване и нормализиране на функциите и обменните процеси на всички системи. Затова климатичните фактори се използват не само за укрепване, но и за лечение на различни заболявания. Въздействието на свежия планински въздух върху организма се осъществява главно чрез разходки и дихателна гимнастика. Разходките са прекрасно средство за укрепване и лечение на организма. При разходките се подобряват функциите на почти всички системи в организма, което се отразява особено благаприятно върху дишането, кръвообръщението, мускулната и нервната система. Подобрява се и апетитът на болните. Разходките се препоръчват на здрави хора, дошли за отдих във Вонеща вода, и на болни от хроничен бронхит, белодробен енфизем, състояние след боледуване от пневмония, хипертонична болест, неврози , затлъстяване и др.
Слънцето се използва както за общо закаляване, така и с лечебна цел. Предписва се на здрави хора, както и при някои заболявания-предимно кожни, особено в случаите, при които има нужда от подобряване на кожното кръвообръщение. Провежда се главно между 8-10 и 15-17 часа.

Местоположение:
GPS координати: 42.874055, 25.636907; На 20 км от Трявна, на 28 км от В.Търново и на 34 км от с.Гурково.

Телефони за информация и форма за връзка:
0878676973 ● 0897976248          Запитване » 

NEWS

изгодни оферти големи намаления

Автобусно разписание
От Велико Търново, автогара "Север" - всеки ден 6:50 ч. и 16:00 ч., цена 3.30 лв.
От Трявна - понеделник 8:00 ч. и 13:00 ч., празник - 8:30 ч., 16:30 ч. (з), 17:30 ч. (л)
Резервирай с Booking.com »
Къщата на Филип Тотю
Родната къща на Филип Тотю - Тодор Тодоров Станчев се намира в махала Гърците, на 2 км от с. Вонеща вода. Воеводата сформира чета още през 1854 г., през 1866 г. преминават р.Дунав и водят сражения с турски части. Участва с доброволци в Сръбско-турската война 1876 г., а през Руско-турската освободителна война помага на руското командване.
Работно време: 9.00 - 17.30 /април-октомври/, посещения след предварителна заявка на GSM 0886 258 832)
Резервирай с Booking.com »
Осенарска река
Етнографския комплекс "Осенарска река", известен и като "Караджейката", е разположен на 2 км. югоизточно от с. Вонеща вода, стига се по черен път. Представлява действаща тепавица и воденица покрити с каменни плочи, задвижвани от силата на падащата вода. Може да се види и типичната за тази част от Балкана жилищна постройка
Посетители се приемат само по предварителна заявка на GSM 0886 258 832.
Резервирай с Booking.com »
Мухарски Събор
VIII-ми Национален Мухарски Събор - 18 и 19 юни 2016 год. във Вонеща Вода. Ще видите връзване на мухи и кастинг от най-висша класа директно от една от легендите на световното мухарство - Роман Мозер!
Вижте още инфо за събора »
Резервирай с Booking.com »
Горящата вода
mBA127I2wME
Близо до селото в Прохода на републиката има извор, чията вода при запалване гори с пламък. Водата е бистра, с характерната миризма на барут /сяра, развалени яйца/. Вдясно от извора е изведена и чешма за по-лесно наливане на бутилки.
Резервирай с Booking.com »
Минералната вода
Минералната вода извира с тепература 13º С, като това налага допълнително и подгряване. Използва се за лечение чрез пиене и балнеолечение при кожни болести, заболявания на обмяната на веществата и болести на горните дихателни пътища. Минералният състав на изворите тук е максимално близък до този на световноизвестни курорти в Швейцарските Алпи и Франция.
Резервирай с Booking.com »
Кметство и кмет
Кмет: Янко Величков Първанов
Телефон: 06118/2262
Главен специалист:
Росица Цонева
Телефон: 0879109304
Резервирай с Booking.com »
Проход на Републиката
Проход на Републиката /до 1948 г. Хаинбоазки проход/ е планински проход с дължина 34,5 км, свързващ Северна с Южна България и областите Велико Търново и Стара Загора. През него преминава участък от 34,5 км от второкласния Републикански път II-55, чиито ремонт завърши 2009 год.
Резервирай с Booking.com »
Камилската пещера
Камилска пещера се намира над каменния мост в началото на Вонеща вода. Носи името си от камилските кервани, които някога са пресичали района. Според иманярите керванджиите са бивакували тук, а много хайдути са ползвали пещерата като скривалище за себе си и тлъстата си плячка.
Резервирай с Booking.com »
ВЕЛИСТА
Почивна станция "Велиста" разполага с открит плувен басейн/водата не е минерална/ с подгряваща система. Настаняването е в 20 двойни/тройни стаи. Ресторантът е с 60 места, кафе-аперитив, детски кът, охраняем паркинг.
Вижте още инфо за хотела »
Резервирай с Booking.com »
ДИМИНА
Прием по НОИ и НЗОК. Хидропроцедурите в балнео комплекса са изцяло с уникалната по състав минерална вода от извор Вонеща вода. Медицинският център разполага с най-модерна апаратура и оборудване за физиотерапии и ЛФК. Външен басейн. Ресторант.
Резервирай с Booking.com »
РЕЛАКС КООП
Хотел "Релакс КООП" предлага настаняване в 6 апартамента и 69 двойни стаи, модерно обзаведени и с изглед към планината. На разположение на гостите са вътрешен и външен басейн/водата не е минерална/ с детски зони, ресторант, лоби бар, снек бар, барбекю, зона за релакс, фитнес зала, рибарник, велосипеди под наем, магазин за сувенири, паркинг.
Резервирай с Booking.com »
ПАВЕЛА
Къща "Павела" е на 2 км от Вонеща вода в посока Трявна, в село Кисьовци. Има 2 тройни стаи и една двойна/4-6 допълнителни легла, ако е необходимо/. Напълно оборудвана кухня. Къщата разполага с битова механа с камина, два дка чудесно озеленен двор, малък открит басейн, локално парно, сателитна телевизия, паркинг.
Вижте още инфо за къщата »
Резервирай с Booking.com »
€ 120
Вили КАЛИПСО Гърция
45 самостоятелни климатизирани триетажни вили от 80 до 100 кв.м, с напълно обзаведени кухненски, спални и дневни помещения, веранда и градина с възможност за барбекю; на брега на Средиземно море до Созополи, началото на полуостров Касандра /40.273423, 23.15404/. Безплатно паркинг и шезлонг с чадър на плажа, ресторант.
Вижте още инфо за комплекса »
€ 85
Апарт. КЕРАМОТИ Гърция
Ако имате намерение да почивате в апартемент на гръцкото море и искате домакините да са българи - вижте предложенията ми:
Апартаменти БЕЛВЮ - цените »
Вила ЕКСЕЛСИОР - цените »
Вила БЕЛВЮ - цените »
Мезонети БЕЛВЮ - цените »
 Резервирай с Booking.com » 
Шоуто ЗВУК И СВЕТЛИНА
Да си близо до Велико Търново и да не изгледаш на шоуто "Звук и светлина" е като да отидеш в Рим и да не видиш папата във Ватикана!
Вижте кога ще има безплатно »
Царевец на живо, уеб камера »
Резервирай с Booking.com »


Ганчо Петров 2016 © All rights reserved.