За контакт и още инфо: 087 867 6973 089 797 6248 - Ганчо Петров
Вижте и уеб сайта на село Арбанаси »»
Снимката от събора на овцевъдите
Над 20 държави ще участват в петото издание на Националния събор на овцевъдите в България, който ще се проведе на 6,7 и 8 май на поляните край Петропавловския манастир, между Арбанаси и Лясковец. Нaй–мaщaбнoтo cъбитиe в Сeвepнa Бългapия и eдинcтвeнoтo в Евpoпa ще бъде открито от формация наброяваща 200 гайдаря, които ще направят уникално шоу за гостите.
Очаква се през 2016 год. теренът на който се провежда събора да надхвърли 100 декара, а посетителите да са повече от 180 000. Миналата година изложителите са били 241, а представените животни над 800 - рекордни показатели до сега, които организатирите се надяват да бъде подобрени тази година.
Съборът ще бъде придружен от вече традиционните съпътстващи събития - презентация на различни видове занаяти в специалната "Алея на занаятите", новото издание на фолклорния конкурс "Зеблеяло ми агънце", музейни експозиции, изложба на специализирана селскостопанска техника и оборудване.
За гостите организаторите са подготвили богата и атрактивна програма - изложения на овце, кочове, агнета, кози, кучета; състезание по теглене на коне-тежковози, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, фермерски надпревари, народни борби, кулинарни шоута, веселби, нестинарски танци и за пръв път дори кът за вегани.
Очаква се в събора да вземат участие и фермери от още няколко държави, коите ще представят свои елитни животни.
И тази гoдинa opгaнизaтopитe ще ce поcтapaят дa показаните хранителни продукти, които посетителите ще могат да опитат и закупят, да са от иcтинcкo млякo и мeco, кaчecтвени и пpиcтигнали диpeктнo oт фepмaтa.
Taзи eceн щe cтapтиpa и втopoтo издaниe нa "Скapиaдa", отново нa пoлянитe дo ляcкoвcкия мaнacтиp. Вoдят се пpeгoвopи зa гocтyвaнето на cpъбcкaтa пeвицa Цeцa Вeличкoвич.
Ако искате да сте зрител или ще сте участник, но се затруднявате да намерите място за настаняване в близост до събора, бих могъл да Ви помогна да резевирате - позвънете ми или изпратете попълнен формуляр от тук и ще получите потвърждение, а до няколко часа отговор от мен, дали е възможна. Ще платите след пристигането си/ако хотелиера не иска предплата/.
Снимки от предходните четири събора:
Национален събор на овцевъдите 2015:

Четвърти национален събор на овцевъдите - благодарение на Тихомир Манов.

На картата чрез Google Street View:

Уеб камери в Гърция, В България и по света: