ДЕКУПАЖ

Великденско яйце

Клип на Ганчо Петров
ДЕКУПАЖ
Декупаж на великденско яйце

ДЕКУПАЖ НА ВЕЛИКДЕНСКО ЯЙЦЕ

Украсяване на великденски яйца чрез техниката "декупаж"
Думата "декупаж" идва от френски и означава „изрязвам”. Или казано съвсем простичко, декупаж е арт техника, чрез която можем да бъде декорираме всеки един предмет с помощта на хартия и лепило. В нашият случай предметът ще е яйце, хартията - салфетка, а лепилото - белтък.
Яйцето предварително сме го сварили, достатъчно продължително. Най-добре да е бяло.
Салфетката трябва да е на дребни фигурки. Ако използвате двупластова или трипластова, трябва да отстраните пластовете, тъй като ще работите само с най-горния, на който е отпечатан мотива. Ако са обикновени евтини салфетки, еднопластови, няма да има нужда да отлепвате от тях.
После внимателно откъсваме от салфетката парченца със фигурки. Не ги режем с ножица, за да не личат краищата им.
В чаша разбъркваме белтък от яйце . За намазване ще ползваме четка за рисуване.
След това поставяме парченце от салфетката върху яйцето и започваме да нанасяме белтък върху нея, като движим четката от средата към краищата, за да изкараме въздуха. Залепването на орнамента трябва да става много внимателно, за да не се разкъса или нагърчи салфетката. Продължаваме със следващото парченце салфетка и така докато облепим цялото яйце.
След като залепим декорацията трябва да оставим белтъкът да изсъхне много добре, след което с помощта на гъба или чисто парцалче е добре да минем по ръбчетата на залепения мотив, за да ги загладим и декорираното яйце да добие завършеност.
Още веднъж намазваме цялото яйце с белтък и го оставяме върху подходяща решетка да изсъхне.
Този вид арт изкуство не изисква да имате кой знае какви познания, нито да използвате сложни техники.
Материалите, които се използват струват буквално стотинки и са напълно достъпни за всеки. С тази техника можете много лесно, бързо и най-вече евтино да превърнете всяко яйце(или друг предмет!) в нещо красиво и впечатляващо.


Ганчо Петров 2020 ©