УЧЕБНА ПРАКТИКА

Х група


Изгледай видеото и прочети текста сам/а/ или в компанията на възпитател/учител/ и после отговори на въпросите.

Клип на Уча.се
УЧЕБНА ПРАКТИКА
Производство на тръстикова захар

УЧЕБНА ПРАКТИКА: Производство на тръстикова захар

Захарната тръстика е род многостеблено многогодишни растение от семейство Житни. Отглежда се в тропичните и част от субтропичните райони на света. Захарна тръстика се отглежда главно в Индия, Куба и Бразилия. Тя има твърди влакнести стъбла.
Меласата представлява тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло. Качеството на меласата зависи от това колко зряла е била суровината, колко захар е била извлечена от нея, както и какъв метод на извличане e бил използван. Меласата се използва за производство на ром, спирт, глюкоза и други продукти.
Стъпки при производството на захар от тръстика:
- Приемане и разтоварване на тръстиковите стъбла
- Подготовка на стъблата от тръстика - нарязване, за да се постигне по-лесно извличане на захарен сироп от тях
- Извличането на сиропа става чрез смилане в мелници, с тежки железни валяци или дифузия чрез гореща вода
- Следва процес на отделяне суспендираните твърди вещества от кал, восъци, влакна
- Изпаряване на сиропа с цел концентриране
- Избистряне на сиропа при което се отстраняват най-фините остатъци от кал, восъци, влакна и т.н.
- Сиропът от захарна тръстика е доста кисел, с рН между 4,0 и 4,5. Затова към него се добавя калциев хидроксид, известен още като лимоново мляко или варова вода, докато рН сиропа стане 7.
- Кристализация
Сиропът се концентрира под вакуум при висока температура, докато разтворът стане пренаситен и след това във вакуумния апарат се въвеждат микро ядра, около които се отлага захарозата и тези кристали след това нарастват в размер до около 1 милиметър.
- Центрофугиране - отделяне на захарните кристали от концентрирания захарен сироп, благодарение на центробежните сили в машините наричани центрофуги. Те имат капацитет до 2200 килограма на цикъл. Захарта от центрофугите се суши и охлажда и след това се съхранява в силоз или директно се пакетира в торби за транспортиране.
- Сушене на захарта
- Опаковка и доставка
- Бяла захар на кристали
Тези етапи на обработка са достатъчни да се произведе кафявата или сурова захар. За да се получи познатата ни бяла захар на кристали, кафявата захар трябва да се обезцвети и това обикновено става чрез процеса сулфитиране, който се прилага между етапите избистряне и изпаряване на сиропа, споменати по-горе.
- Обезцветената сурова захар трябва да се рафинира т.е. да стане с по-висока чистота, за да получи бяла захар. Рафинирането и се извършва в отделен цех на фабриката.

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   

Ганчо Петров 2020 ©