УЧЕБНА ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА

X група


Изгледай видеото сам/а/ или в компанията на възпитател и после отговори на въпросите.

Цветана Гигова УХТ Пловдив, OnlineDCTV
УЧЕБНА ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Как се произвежда хляб
Горги Лефтеров, OnlineDCTV
УЧЕБНА ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Как се произвежда хляб

УЧЕБНА ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА : Как се произвежда хляб

Хлябът е тестено изделие, съдържащо най-малко две съставки – брашно и вода, приготвено посредством изпичане. Брашното, което се използва бива пшеничено, ечемичено, овесено, царевично или ръжено. Хлябът може да се приготвя в различни форми и с различен състав, пълнеж и добавки. Може да е от „бял“ до „черен“, обикновен подов, т.е. тестото се поставя директно върху пода на пещта или формован - изпечен в метална форма. Може да съдържа добавки като сушени домати, зеленчуци, плодове, маслини, зърна от слънчоглед, тиква, пшеница, сусам, лен и други, както и масло, мляко, яйца и т.н. Хлябът се произвежда предимно от втасало с хлебна мая (дрожди) или квас тесто с добавена сол.
Обикновено рецепта е:
На 1 kg брашно – около 600 g вода, 1 ч.л. сол, мая и следва приготвяне на тесто, което втасва при температура 35 – 38 °C в продължение на 35 – 45 минути, след което се пече при температура от 190 до 245 °C в зависимост от вида на хляба.
Специализираните места, където се продава хляб, се наричат хлебарници, а където се прави хлябът – хлебопекарни.
Пресният ръчно изработен и неформован (опечен във формоващ съд) хляб често е предпочитан, защото се отличава с аромат, вкус и вид.
Запазването на свежестта на хляба е важно, защото той загубва качествата си, когато изсъхне. Ако се съхранява в топло, влажно и непроветриво място, той мухлясва и става непригоден за консумация.
Меката вътрешна част на хляба се нарича среда, а външната твърда част – кора, която бива горна и долна (двете са с различен вкус).

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   
Вижте и материалите по "Учебна практкика" »»

Ганчо Петров 2020 ©