ПРОИЗВОДСТВЕНА ПРАКТИКА

IХ група


Изгледай видеото и прочети текста сам/а/ или в компанията на възпитател/учител/ и после отговори на въпросите.

Бутъкът на Кристина
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Кекс като едно време
Поверително от кухнята
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Лесен домашен кекс
Canan Ozalp
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Кекс Памук
Кухнята на Звездев
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Народен кекс
Кухнята на Звездев
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Кекс Зебра
Кухнята на Звездев
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Крем карамелен кекс
Кухнята на Ани
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Шоколадов кекс
Клип на Папи Ханс
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Кекс

ПРОИЗВОДСТВЕНА ПРАКТИКА: Кексовото тесто

Кексово тесто
Кексовото тесто/бъркано тесто/ се приготвя от яйца, захар и брашно, към които могат да бъдат добавени мазнина, мляко, различни аромати, какао, кафе, ядки, стафиди и други продукти. Обикновено то се приготвя с набухватели, за да може наистина да придобие желания вид.
Кексовото тесто може да бъде обикновено пандишпаново тесто или маслено тесто. Важно да не сбъркате консистенцията му - то не трябва да е нито прекалено гъсто, нито прекалено течно. Също така в никакъв случай не отваряйте вратата на фурната докато печете кекса, защото в противен случай той няма да бухне.
Можете да си позволите отваряне едва след около 30 минути, за да се уверите, че не сте препекли сладкиша. Времето на приготвяне зависи от това какво количество е тестото Ви, като за готов се приема кексът, при който при бодване с клечка за зъби не остават остатъци по нея.
Също така е много важно да запомните, че след като бъде изваден кексът от фурната, трябва да престои около 10 минути преди да бъде прехвърлен в чинията за сервиране. Ето 2 изпитани рецепти за кексово тесто, при които няма как да сбъркате консистенцията на тестото, ако спазвате точно инструкциите:
Вариант 1 за приготвяне на кексово тесто:
Необходими продукти:
170 г масло, 1 1/2 ч. ч. брашно, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ч. л. бакпулвер, 4 яйца, 1 пакетче ванилия.
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват с миксер и при непрекъснато разбиване към тях се прибавят един по един жълтъците.
После се добавя пресятото заедно с бакпулвера и ванилията брашно и предварително разбитите на сняг белтъци.
Всичко отново се разбърква внимателно, изсипва се във форма за печене на кекс и се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Вариант 2
Необходими продукти: 4 яйца, 1 1/2 ч. ч. захар, 1 к. ч. прясно мляко, 1 к. ч. олио, 2 1/2 ч. ч. брашно, 1 ч. л. бакпулвер, 1 ванилия.
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват в миксер и към тях се прибавят олиото и прясното мляко. Отново се разбърква, а след това се добавя и пресятото брашно с бакпулвера и ванилията.
Разбърква се и подобно на по-горната рецепта готовото тесто се слага да се пече.
Печене на кексовото тесто
Кексовото тесто се пече веднага след приготвянето му по указания на рецептата. Поставете формата за печене върху скарата на фурната. След като изтече времето за печене, указано в рецептата, е препоръчително да направите проверка, дали кексът е изпечен. За тази цел с дървена клечица боднете тестото в най-високата му част. Ако клечицата е суха и няма тесто по нея, то сладкишът е изпечен.
След изпичането оставете формата на кухненската скара да изстине за около 10 мин., след което обърнете сладкишът върху кухненската скара и оставете да изстине напълно. При форми за печене на пай може да обърнете сладкиша веднага.
Съхранение
Добре охладеното печиво ще бъде по-трайно няколко дни, ако бъде увито в алумиево фолио за свежо съхранение.
Печивото от кексовото тесто може да се замрази, след което да се остави да се размрази на стайна температура в опаковката.

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   

   

Ганчо Петров 2020 ©