ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА

IX група


Изгледай видеото сам/а/ или в компанията на възпитател и после отговори на въпросите.

Клип на Вкусно у Вали
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Палачинки
Клип на Иван Звездев
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Палачинки
Клип на Вкусотийките на Джани
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Палачинкова торта
Клип на Иван Звездев
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Гофрети
Приказна Кухня с Ани
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Палачинки
Домашна кухня с Дани
ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА
Солена торта

ПРАКТИКА ПО ПРОФЕСИЯТА: Рядко тесто

Най-известните тестени изделия, които се приготвят от рядко тесто са палачинките и гофретите. Те могат да се използват като студено или топло предястие, като основно ястие, гарнирано със съответните сосове или гарнитури от пресни зеленчуци или като десерт – най-разпространения и най-познатия начин на използване.
Рядкото тесто се получава чрез смесване на брашно, течност, яйца и подправки.
1. Начини на приготвяне.
В зависимост от употребата му рядкото тесто се приготвя по два начина:
– първи начин – всички продукти се разбиват до получаване на гладка хомогенна каша.
– втори начин – белтъците се разбиват на пяна и се размесват леко с гладко приготвената каша от останалите продукти.
Рядкото тесто за палачинки се приготвя най-често, като се смесват яйца, сол и прясно мляко и към тях се прибавя брашно. Смесените по този начин продукти се разбиват до получаване на еднородна маса.
2. Пържене - палачинки.
Подлага се на топлинна обработка на тънък пласт, като се използват железни тигани с гладко дъно с предварително загрята мазнина. Палачинките се пържат от двете страни. Готовата палачинка трябва да бъде равномерно изпържена, да е тънка и крехка. Палачинките стават дебели, когато тестото е гъсто. Изпържените палачинки се подреждат една върху друга, като се намазват помежду им с краве масло. По този начин те стават по-меки и добиват по-приятен вкус и аромат.
3. Печене - гофрети.
Смесете брашното, солта, бакпулвера и захарта (сухите съставки). През това време загрейте гофретника на желаната температура. В отделна купа разбийте яйцата. Разбъркайте с млякото, маслото и ванилията. Изсипете сместа от мляко в сместа с брашното. Разбъркайте много добре с миксер, докато се получи гладка смес. С помощта на черпак отмервайте малко тесто, което да изсипете в гофретника. Печете докато гофретите добият златист загар.
4. Оформяне и поднасяне на палачинките и гофретите.
При поднасяне в палачинката се поставя пълнежна смес и тя се завива на руло или се прегъва на четири. Като пълнежна смес може да се използват конфитюр, различни кремове и други.
Поднесете гофретите според предпочитанията на семейството - със сладко, течен шоколад, кленов сироп. Можете да ги поръсите и с пудра захар, ако желаете.

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   

Ганчо Петров 2020 ©