ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

XI група


Изгледай видеото и после отговори на въпросите.

Клип на Уча.се
ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО
Какви са видовете доход и каква е ролята на държавата?

ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО: Какви са видовете доход и каква е ролята на държавата?

В този видео урок ще разбереш кои са видовете доходи и каква е ролята на държавата в тях! Какво е печалба и от къде идва тя? А какво представлява лихвата и рентата? От къде влизат в държавата пари, за да е безплатно образованието например? Разбери от къде идват доходите в едно семейтво. Избрали сме най-колоритното семейство за пример, което може да съществува.
Има хора, които явно не работят по 8 часа дневно и пак си имат пари. Други пък работят, но разполагат видимо с доста повече приходи от заплатата им.
Първата възможност за основни или допълнителни доходи е собствен бизнес. Но преди да започнеш да получаваш приходи от него трябва да си инвестирал в него, да си намерил ниша, да си разработил успешно идеята... и чак тогава. Т.е. трябва да си проявил реално предприемаческите си заложби и умения.
Втората възможност за допълнителен доход са лихви от ценности или пари, които си дал за съхранение в банка.
Третият допълнителен приход може да е рента от земя отдадена под наем на друг човек, наречен арендатор, който я обработва вместо собсвеника на земята.
С приходите, които имаш ти встъпваш във взаимотношения на пазара - сключваш сделки, поръчваш онлайн телефони, слушалки, плащаш в магазина... Някой трябва да гарантира взаимоотношенията между две или повече страни, че са коректни, да определя правилата на играта и това разбира се е държавата. Тя издава определени закони, които казват кой какви права и задължения има.
Държава също има нужда от пари, които получава от данъците и таксите. После пък тя ги разпределя за различни услуги в полза на гражаните си.

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   

Ганчо Петров 2020 ©