ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

ХI група


Изгледай видеото и прочети текста сам/а/ или в компанията на възпитател/учител/ и после отговори на въпросите.

Клип на Уча.се
ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО
Кредитни карти

ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО: Кредитни карти

Така, имаш вече две-три дебитни карти, обажда ти се лелката по телефона и ти предлага "най-добрите възможни условия само сега" за нова кредитна карта! Ама какво пък е това? Е, с кредитната карта харчиш пари, които нямаш! Звучи страхотно, нали? Не съвсем, следващия месец или ги връщаш, или връщаш още повече. Но пък си има и предимства! И условия... Доста неща има, пускай видеото и всичко ще разбереш!
Кредитната карта е инструмент, който предлага много възможности. С нея можете да си купите всичко – както на ПОС терминал в търговски обект, така и онлайн. Дава ви постоянен достъп до допълнителни средства и позволяват да върнете задълженията без лихва.
Този платежен инструмент практически е тип потребителски кредит. С него можем да пазаруваме или да теглим средства колкото решим, до лимит от определена сума. Размерът на лимита се определя от кредитодателя и не може да бъде надвишен. Както при всеки друг кредит, изтеглените или похарчени пари трябва да върнете, като за времето, в което сте ги ползвали се дължи и определена лихва.
Повечето кредитни карти имат и „гратисен период“ – определено време, в рамките на което можете да платите за покупките си без лихва или със значително по-ниска такава.
Видове кредитни карти
- Според начина на изплащане
-- револвиращи
В днешно време повечето от картите на пазара са револвиращи – това означава, че след като погасите част от използваните средства, можете отново да ги използвате веднага.
-- „чардж“ карти
При „чардж“ картите, за да можете да разполагате с лимита, трябва да сте погасили всичките си досегашни задължения.
- Според вида картодържатели
-- за физически лица
-- за юридически лица (издавани за фирми).
- Според обхвата на тяхното действие
-- международни
-- национални
- Класа на картата (стандартна, сребърна, златна и т.н.)
- Компанията, извършваща транзакциите (например Visa, Mastercard, Diners Club и др.)
- Техническите им характеристики (напр. безконтактна)
Каква е разликата между кредитни и дебитни карти
И двата вида карти са предназначени за разплащания, но принципа на който работят е много различен.
Дебитните карти ви дават възможност да извършвате тегления и плащания, използвайки парите, които имате по собствената си разплащателна сметка. Съответно ако те привършат, няма да можете да използвате и картата.
С кредитната карта също можете да пазарувате или да теглите в брой, но парите които използвате не са ваши, а на банката. Всяка карта има предварително определен лимит, който можете да използвате многократно, стига да погасявате задълженията си.
Лимитът на кредитната карта зависи от преценката на банката за вашата платежоспособност.
Предимства на кредитните карти
Използването на кредитна карта има своите предимства и удобства. Ето кои са най-важните от тях и какви са особеностите им:
- При повечето кредитни карти, гратисния период позволява да погасите задълженията си, без да платите каквато и д - Лесни и удобни разплащания
Можете да платите за всякакви стоки и услуги в търговските обекти, оборудвани с нужните устройства, а ако се наложи, и да изтеглите пари в брой. Най-широко приложение обаче кредитните карти намират при разплащанията в интернет.
- Достъп до допълнителни средства при краткосрочна нужда
- За разлика от потребителските и бързи кредити, кредитната карта позволява да плащаш само за тази част от средствата, които си използвал.
- Гъвкаво изплащане
За какво да внимавате
Кредитните карти могат да бъдат много полезни, но ако се използват погрешно, крият и сериозни опасности за личния ви бюджет. Вижте кои са техните най-големи недостатъци и кои видове употреба е добре да избягвате: - Високи лихви след изтичането на гаранционния период
- Не са подходящи за често теглене на пари в брой
- Някои карти имат значително по-високи такси, когато се използват извън страната
- Кредитната карта може да е много опасна, ако имате проблем с харченето. Ако често оставате без пари и нямате дисциплината да се вмествате в доходите си, кредитната карта може само да влоши ситуацията.
Кандидатстване за кредитна карта
Трябва да отговаряте на следните условия:
- Да работите на постоянен трудов договор, който е безсрочен, от поне 3-6 месеца
- Да внасяте редовно социалните си осигуровки
- Да нямате лоша кредитна история
- Да притежавате валидна лична карта
Такси по кредитните карти
Освен лихвите, които се дължат върху използваните суми, кредитните карти имат и различни такси. Те варират при различните кредитодатели и карти, но най-често можете да срещнете тези:
- Такса за разглеждане на документи при кандидатстване
- Такса за проверка на кредитната история
- Такса за издаване на картата
- Такса за поддръжка на картата
- Такса за теглене в брой
- Такса за плащания на ПОС терминал или онлайн
Онлайн плащания с кредитна карта
Кредитната карта е почти задължителна, ако пазарувате в интернет редовно. Често това е най-евтиния и удобен начин да платите, а и много от картите са освободени от такси при онлайн покупки.
Преди да извършите плащане, проверете дали уеб сайта е сертифициран от Visa и Mastercard. За да сте сигурни, търсете логото на Verified By Visa или MasterCard SecureCode.
На практика, за да платите с картата си онлайн е достатъчно да въведете името си, номера на картата, нейния срок на валидност и код. Кодът за плащане са последните три цифри, изписани на гърба, в полето за подпис.

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   

Ганчо Петров 2020 ©