ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

XI група


Изгледай видеото сам/а/ или в компанията на възпитател и после отговори на въпросите.

Клип на Натисни F1
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Истини и лъжи за 5G

ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ: Истини и лъжи за 5G

Телекомуникационните компании от целия свят започват да изграждат мобилни мрежи от ново поколение – 5G и този път България не прави изключение.
Както еволюцията от 3G до 4G, преминаването към 5G ще означава по-високи скорости и много други ползи ползи. 5G ще даде нов импулс на развитието на бизнеса, гейминга, стрийминга на видеото и още много други. 5G мрежите ще помогнат за по-бързото развитие на услуги свързани с „Интернет на нещата“ (IoT).
5G, както всяка нова технология и тя си има своите недостатъци. За да ползвате 5G мрежа трябва да си купите смартфон, който поддържа новата мрежа. Недоказаните слухове са, че с 5G ще ни следят по- лесно и държавата и органите така мога да нарушат правата ни, и че 5G има вредно влияние върху човека. И за двете, обаче няма никакви научи доказателства.
Какво е 5G? Това е нов вид технология за мобилни мрежи. За да работи 5G, са използвани множество нови технологии, които са все още са в процес на доразвиване.
5G използва високочестотни ленти – от 3,5 GHz до 26 GHz и повече, които имат много висок капацитет, но по-късата дължина на вълните им означава, че техният диапазон на разпространение е по-малък (покриват по-малка площ). 4G работи на честота 20 MHz. 5G ще предлага по-високи скорости, но по-малко географско покритие на една станция. Това ще доведе и до по-голям брой "малки клетки", с по-малка мощност, които ще бъдат инсталирани в зоните с 5G.
5G мрежата ще предложи много бърза скорост (около 10 пъти по-бърза от тази на 4G), изключително малко времезакъснение (латентност) и капацитет да поддържа повече устройства от една локация по едно и също време. Това ще позволи стрийминг на 4K видео почти без буфериране, видеочат в HD качество без никакво забавяне на картината, мобилен гейминг, който ще съперничи на този на конзолите, супер бързи скорости на сваляне и много други предимства.
5G ще има въздействие върху всяко едно свързано с Интернет устройство, а не само върху смартфоните. 5G ще е предимно градска услуга.
5G не е свързан само с мобилните телефони, а със всички устройства работещи с интернет.
Автономните автомобили ще могат да комуникират по-бързо от преди, което ще ги направи напълно автономни.
Потребителската електроника като носими устройства, виртуална реалност, настолни компютри, умни устройства ще се подобри драстично, благодарение на 5G. Дори всекидневни дейности като влизане в социалните мрежи и видео обаждане ще се променят значително.

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   

Ганчо Петров 2020 ©