ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

XI група


Изгледай филмчетата и после отговори на въпросите.

БНТ2
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Фалшив профил
БНТ2
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Опасни линкове
БНТ2
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Риск и капани в чата
БНТ2
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Онлайн тормоз

ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ: Безопасност в интернет 4

В интернет можем да учим, да се забавляваме, да общуваме с приятели. Не всички "приятели" обаче са тези, за които се представят. И не всяко забавление е напълно безопасно. Да видим кои са най-често срещаните опасности онлайн и как можем да ги избягваме.
4. Онлайн тормоз между връстници.
Представи си, че започнат да пристигат масово при теб лични съобщения от рода на: "ти какво си мислиш бе/ма", "ту уред ли си" и други подобни. Или пък приятели ти напишат, че си започнал да им изпращаш гадни съобщения. Т.е. примерно някой някак си е влязъл в твоя Фейсбук профил и от там, но от твое име .изпраща на приятелите ти жестоки обиди. Лошото е, че този който го прави си мисли, че това е забавно, но пък от твоя гледна точка е нещо ужасно.
Понякога за тази цел се използват специално създадени фалшиви профили или пък може да публикуват неприятна за теб снимка или клипче и веднага под тях да започнат гадни коментари.
Трябва да знаете, че това не е забавление, а истински онлайн тормоз, при който жертвата се чувства много засегната и разстроена.
Какво можеш да направиш, ако ти си жертвата:
- Първо опитай да помолиш този който е качил коментара, видеото или снимката да ги свали, като му кажеш честно как се чувстваш.
- Но не винаги извършителят осъзнава колко неприятно може да е за отсрещния човек, за съжаление. Тогава трябва да докладвате на сайта където това се случва чрез опция за докладване.
- Ако нищо от това не помага, тогава подай онлайн сигнал или да се свържи с консултант на Националния център за безопасен интернет от сайта safenet.bg.
И най-важното - недей и ти да го правиш! Може да е забавно за теб и някой от приятелите ти, но не винаги е така за другия човек. Сигурно е, че можеш да измислиш нещо по-лесно и забавно, без да нараняваш други хора.
Винаги се опитвай да се поставиш на мястото на другия! Да си представиш, че си на неговото място.
Не прави това, което не искаш на теб да ти направят!

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   

Ганчо Петров 2020 ©