ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

XI група


Изгледай филмчетата и после отговори на въпросите.

БНТ2
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Фалшив профил
БНТ2
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Опасни линкове
БНТ2
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Риск и капани в чата
БНТ2
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Онлайн тормоз

ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ: Безопасност в интернет 2

В интернет можем да учим, да се забавляваме, да общуваме с приятели. Не всички "приятели" обаче са тези, за които се представят. И не всяко забавление е напълно безопасно. Да видим кои са най-често срещаните опасности онлайн и как можем да ги избягваме.
2. Опасни линкове.
Ако често започнат да ти се появяват агресивни реклами или пък приятели ти се сърдят, че им изпращаш непоискани от тях снимки, линкове или друг спам, значи си последвал линк, на който не е трябвало да кликваш. Кликвайки вероятно си си инсталирал незабелязано малка програмка, която започва да прави различни неща, които хич няма да се харесат и на теб и на приятелите ти.
За да не попадаш друг път в подобна ситуация е добре да си инсталираш приставката за браузър WOT/произнася се Уеб ав траст/. Работи като светофар за всеки уеб адрес или линк и щете предупреждава винаги, ако се опиташ да влезеш в сайт, който е опасен. работи както с търсачки така и с линковете във Фейсбук. И вече ще можеш свободно да сърфираш и да избираш кои линкове да следваш.
WOT ще те защитава, докато сърфираш, ще те предупреждава, когато посещаваш опасни сайтове, измами, злонамерен софтуер, фишинг, нелоялни уеб магазини, опасни връзки и други.
✔Червеното показва потенциална опасност.
✔Жълтият цвят ти казва да бъдеш внимателен.
✔Оцвети ли се кръгчето в зелено - може да сте спокойни, че това е безопасен уебсайт
Репутацията на уебсайта се изчислява чрез комбиниране на усъвършенствани алгоритми с милиони потребителски отзиви.
Сега, когато разглеждаш който и да е сайт, вместо да се налага да знаете как да блокирате опасни уебсайтове, приложението извършва проверка за безопасност на уебсайта на URL адреса и го съпоставя с базата данни на приложението за репутацията на сигурността на сайта. Ако сайтът е опасен /съдържа фишинг, злонамерен софтуер или други злонамерени заплахи/, на твоето устройство устройство ще се покаже предупредително известие с възможност за връщане към безопасно място.

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   

Ганчо Петров 2020 ©