БИОЛОГИЯ И ЗО

ХI група


Изгледай видеото и прочети текста сам/а/ или в компанията на възпитател/учител/ и после отговори на въпросите.

Димитър Костов
БИОЛОГИЯ И ЗО
Пластмаси III

БИОЛОГИЯ И ЗО: Пластмаси III

По отношение на пластмасите е нужно и да поговорим за друг огромен замърсител на природата, а именно излезлите от употреба автомобилни гуми. Знаете, че има нови гуми, но има и регенерирани. Мнозина от вас обаче знаят, че една гума може да бъде регенерирана до 4 пъти и с покупката на регенерирани гуми всъщност извършвате полезна за природата дейност, освен че си спестявате пари. Въпреки всичко проблемът с отпадъците гуми е огромен, макар че има начини за преработката им.
Единият начин е да се изгорят, ама не така на поляната или за отопляване, което абсурдно. Гумите трябва да се горят в специални пещи при изгарянето наречено с купешкото име пиролиза . От гумите се получават сажди които се използват като оцветители и като пълнител в производството на нови автомобилни гуми. От пиролизата може да се получи и пиролизно гориво, което може да се използва в автомобилните двигатели.
Другият начин за преработка на гумите е като се смелят и този гумен прах се слага като пълнител в асфалта използван за настилане на пътищата, спортните игрища и детските площадки.
И толкова по тази тема. Няма да завършваме с изтърканите бойни призиви за това как трябва да спасяваме планетата, но ако искате да помогнете с опазването на природата ще ви споделя философията ми на живота към тези неща вместо по стар български да се оплакваме от държавата ни от политиците ни от обществото ни и в случая от пластмасовите отпадъци.
Например съм забелязал, че е много по-продуктивно, ако не ми харесва дадено нещо просто да не го правя. Не е добре в такива ситуации обаче човек да тръгне във веган стил и да налага агресивно идеите си наляво-надясно и да проповядва на хората какво да правят с живота си.

Не е добре, защото обикновено подобно проповядване води до обратен ефект. Хората се настройват отрицателно дори и идеята да е била добра и в крайна сметка не се постига нищо.
Както, за съжаление, става с веган движенията. Хората обаче още от деца следваме различни добри примери и ще се изненадате как и вас ще ви последват, ако вие започнете да правите нещо без досадното дървено проповядване към останалите.
А не да ги гледате винаги надменно от високо.
Просто си слагайте в правилния цвят/жълт/ кош за буклуци, за да отидат за рециклиране, използваните от вас пластмасови опаковки.
Вярвайте ми ще се изненадате от промяната която след време ще започне да настъпи при хората около вас. Ако сте слушали внимателно или пък сте вече прочели текстта под видиото, вече знаете кои са лошите пластмаси и които са добрите пластмаси за ползване в хранително-вкусовата промишленост.

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   

Ганчо Петров 2020 ©