БИОЛОГИЯ И ЗО

ХI група


Изгледай видеото и прочети текста сам/а/ или в компанията на възпитател/учител/ и после отговори на въпросите.

Клип на Уча.се
БИОЛОГИЯ И ЗО
Пластмасите в ХВП II част

БИОЛОГИЯ И ЗО: Пластмасите в ХВП II част

Какво означават странните знаци на бутилката ти за вода? Кои са полезните или по-малко вредните пластмаси за човека? Трябва ли торбичките от полиетилен да се хвърлят на боклука? Какво можеш да направиш за за опазване на здравето ти и за намаляване на пластмасовите отпадъци? Разбери отговорите на всички тези въпроси в този страхотен видео урок по биология и здравно образование!
2. Полипропилен или полипропен.
Означава се с цифра 5 или с PP. Доста разпространена пластмаса, от която са направени кофите и легените в банята, плътните торбички за пазар, касетите за хляб и зеленчуци, бебешките шишенца и лъжливи биберони. Това е най-безвредната за човека пластмаса, годна е дори за подгряване на храна в микровълнова фурна.
Но отново именно храната съдържаща мазнини не трябва да се подгрява в кутии от полипропилен защото той се разтваря. Изобщо, ако подгрявате храна с микровълнова гледайте това да става само в стъклени и порцеланови или керамични съдове.
3. Полиетилен терефталат.
Това е друга пластмаса, която е много разпространена в бита. Международното означение цифрата 1 и съкращението PET. Кутиите за еднократна употреба както и бутилките за минерална вода и безалкохолни са направени от тази не съвсем безвредна пластмаса. Това е пластмаса, която бързо старее и не бива да се използва повече от година след производството и. Най-добре като си изпиете минералната водата или безалкохолното, да изхвърлите бутилката за рециклиране. А не още една година да си наливате вода в нея.
И сега ако се чудите какво е правилното поведение спрямо пластмасите, то едва ли някой може да ви даде абсолютно коректен отговор. Но като цяло избягвайте да използвате пластмасата. Например ако си жаден пий вода от чешмата. Ако си в град в който водата не е годна за пиене, каквато е в доста градове в България, ако купуваш нещо пластмасово гледай бутилката да не е от пластмасите означавани с 3/поливинилхлорид/ и 7/бисфенол А/. А по възможност само от 4/полиетилен с ниска плътност/ и 5/полипропилен/. Най-добре като отивате да пазарувате д ползвайте платнена торбичка.

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   

Ганчо Петров 2020 ©