БИОЛОГИЯ И ЗО

ХI група


Изгледай видеото и прочети текста сам/а/ или в компанията на възпитател/учител/ и после отговори на въпросите.

Клип на Уча.се
БИОЛОГИЯ И ЗО
Пластмасите в ХВП

БИОЛОГИЯ И ЗО: Пластмасите в ХВП

Какво означават странните знаци на бутилката ти за вода? Кои са полезните или по-малко вредните пластмаси за човека? Трябва ли торбичките от полиетилен да се хвърлят на боклука? Какво можеш да направиш за за опазване на здравето ти и за намаляване на пластмасовите отпадъци? Разбери отговорите на всички тези въпроси в този страхотен видео урок по биология и здравно образование!
Международните означения за основните видове пластмаси се състоят от една цифра или буквено съкращение на латиница:
1 или PET - полиетилен-терефталат
2 или PE-HD - полиетилен с висока плътност
3 или PVC - поливинилхлорид
4 или PO-LD - полиетилен с ниска плътност
5 или PP - полипропилен
6 или PS - полистирен
7 или О - бисфенол А и други пластмаси
PVC, PS и О трябва да се избягват, при използването им за опаковки на храни и напитки.
1. Полиетилен.
Тази пластмаса се предлага на пазара под две разновидности - полиетилен с висока плътност и полиетилен с ниска плътност. В състава на полиетилена с висока плътност, от който се правят бутилки за сокове, прясно мляко, миещи препарати, участват пластификатори и пълнители с не добре изучени свойства и действия. Поради това тази пластмаса не е много добре да се използва в ХВП. Но пък полиетилена с ниска плътност на практика не реагира с нищо. От него се прави домакинското фолио, полиетиленовите торбички за опаковки и пазаруване. Това е една от пластмасите която е една от най-годните за използване от човека.
Но този вид пластмаса е добър за човека, но е убийствен за природата. Полиетиленовите торбички на практика не се разлагат. Или им трябват векове за да се разложат. Какво трябва да направим - да се опитваме да използваме по-малко полиетилен.
И сега ако се чудите какво е правилното поведение спрямо пластмасите, то едва ли някой може да ви даде абсолютно коректен отговор. Но като цяло избягвайте да използвате пластмасата. Например ако съм жаден пий вода от чешмата, ако си в град в който водата не е годна за пиене, каквато е в доста градове в България, ако купуваш нещо пластмасово гледай бутилката да не е от пластмасите означавани с 3/поливинилхлорид/ и 7/бисфенол А/. А по възможност само от 4/полиетилен с ниска плътност/ и 5/полипропилен/. Най-добре като отивате да пазарувате д ползвайте платнена торбичка.

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   

Ганчо Петров 2020 ©