Биология и здравно образование

XI група


Изгледай видеото и после отговори на въпросите.

Клип на Уча.се
Биология и здравно образование
Значение на мазнините

Биология и ЗО: Значение на мазнините

Ако си чувал за омега-3, омега-6 и омега-9 висши или ненаситени мастни киселини, но не знаеш какво е това – на правилното място си. Какво е значението им за човешкия организъм? Освен в храната къде другаде в човешката практика се използват мазнини? Всичко това и още много за значение на мазнините в новия видео урок. Още ли не си го пуснал?
Мазнините са един от трите вида основни храни, които консумираме. Другите два са белтъчини и въглехидрати.
Мазнините основно са източници на енергия. Но изпълняват и множество биологични функции, главно като резервен хранителен запас и термоизолиращ материал.
Мазнините имат значителна хранителна стойност поради това, че внасят незаменими висши мастни киселини. Познати са над 1300 вида природни мазнини. Мазнини се съдържат във всяка жива клетка. В животинските организми се отлагат главно в подкожната тъкан и около някои вътрешни органи. Съставляват 10-20% от общата маса на човека. В растенията се натрупват в семената и в някои плодове.
Мазнините имат широка употреба. Освен като енергетична храна за човека, за получаване на безир и блажни бои, сапун, стеарин и др. Те се използват в медицината, козметиката, багрилната промишленост и други.

Контролни въпроси

Реши и изпрати

   
   
   

Ганчо Петров 2020 ©