С удоволствие ще Ви съдействам да направите резервация в Минерални бани с 
 

BulgarianEnglishFrenchGermanGreekItalianMacedonianRussianSerbianSpanishTurkish

 
Говорете с мен, Ганчо Петров,
0897976248 Глобул 0878676973 Вива 0885788748 Мтел
Село Минерални бани до Хасково
 
Новите ми предложения: 
Хотелите | На картата
 


Защо да дойдете в курорт Минерални бани до Хасково
Водата в Хасковските минерални бани няма аналог в Южна Европа. Единствено по състав до нея се доближава тази в прочутия чешки курорт Карлови Вари. Селото е със статут на балнеологичен курорт от национално значение още от 1952 година.
Местоположение
Село Минерални бани се намира на около 20 км западно от град Хасково, по пътя свързващ село Горски Извор /на главен път Е 80/ и град Кърджали, в подножието на планината Мечковец, част от северните ридове на Източните Родопи.
Изворите
Тук са регистрирани 15 горещи извора. Температурата им е близка – между 54-56 °С. Четири от тях са с голям дебит, достатъчен за захранването на малка река /Банска река/. Останалите са със сезонен отток. Произходът им е свързан с вулканична дейност от времето на терциера /преди 40 до 60 милиона години/.
Водата
Състава на водата е специфичен. По своя характер тя е ниско минерализирана. Представени са сулфатни, калциеви, натриеви и флуорни йони. Част от изворите са с леко радоново съдържание. Поради радиоактивността на този елемент и високата температура на водата е препоръчително процедурите с нея да бъдат съгласувани със специалисти. Съобразената употреба подпомага лечението на различни заболявания. Сред тях са тези свързани с опорно двигателния апарат, периферната нервна система, стомашни и гинекологични проблеми.
Състав на водата
В един литър вода се съдържат:
Флуор - 4,50 мг.
Хлор - 38,48 мг.
Сулфат - 893,78 мг.
Хидрокарбонат - 137,29 мг.
Натрий и калий - 317,74 мг.
Калций - 154, 84 мг.
Метасилициева к-на - 72,28 мг.
Обща минерализация - 1628,00 мг.
РН - 7,22 мг.
Радон - 32 емана
Какво лекува
Курортът е световно известен най-вече с лечението на болестта на Бюргер. Това специфично заболяване се лекува успешно само на три места в света и тук – в България – в курорта Минерални бани, област Хасково. Минералната вода спира трофичните поражения, раните и мораво-синкавото оцветяване изчезват и остава топла кожа, добра трофика и правилно функциониране на кръвооросяването.
С отличен резултат се повлияват заболяванията на:
1. Опорно-двигателният апарат – остър ставен ревматизъм /болестта на Соколски Буйо/, артрити, шипове, заболявания на ставите, заболявания на костите, състояния след счупване на костите, навехване на ставите и др.;
2. Периферната нервна система – радикулити, полиневрити, ишиаси, лумбаго;
3. Гинекологични заболявания – хронични възпалителни процеси на тръбите и връзките на яйчниците, болести на матката, влагалището и др.;
4. Кожни заболявания – хронични екземи, псориазис, невродермити, професионални екземи и дерматити, хронични уртикарии и др.; Питейно – минералната вода се прилага при следните заболявания :
5. Пясък в бъбреците, хроничен гастрит и колит, язвена болест /но само по предписание на лекуващия лекар и по строго определена схема/.
Кой не бива да я ползва
В определени случаи прекомерният престой във водата може да доведе до фатален край. За хора с високо кръвно, разширени вени или сърдечносъдови проблеми тя е абсолютно противопоказна.
За сводното време
 
 
  
 КАРТА:  ^ 
 

Вижте Минерални бани на по-голяма карта
 
  
 НОВОТО:       ^ 
 
 
 
 
Карта на сайта | Уеб дизайн |  Декларация за поверителност | Google